Een fascinerende therapie

Losmaken wat vastzit met het ritme van het lichaam – de schedel

 

Een fascinerende therapie die inwerkt op de zone tussen je schedel (je cranium) en je heiligbeen (je sacrum) en zo blokkades in je zenuwstelsel opheft.

De ontdekking van de eeuw
Het is een behandelingsvorm die ontstaan is uit de osteopathie. Sutherland merkte op dat onze schedel beweegt – niet in die mate dat je het kunt zien, maar je kunt het wel voélen. Het werken met de schedelplaten is slechts een onderdeel van de volledige therapie.

Het ultieme doel
Werken met het hele zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen de twee vloeit. Het zenuwstelsel zit opgesloten tussen je cranium en je sacrum. Zenuwbaantjes verbinden je wervelkolom met alle andere delen van je lichaam. Alles wat in het lichaam gebeurt, wordt geregeld door je ruggenmerg en hersenen. Zij zijn de baas die er voor zorgt dat de rest zijn werk doet: Je hormonen, klieren, organen… Deze therapie zorgt ervoor dat je hersenen en zenuwstelsel in een zo ontspannen mogelijke ruimte zitten.

Een complete aanpak op maat
Het is een krachtige therapie met technieken van zowel Jin Shin Jyutsu, Cranio Sacraal, Buqi-behandelingen, Shiatsu, Regeneratie, Acupressuur, Reflexzonetherapie,…
Daar waar nodig zal de ene techniek heel subtiel overvloeien in de andere.
Er wordt gewerkt met de schedelplaten en wervels, als ook met de facia, het bindweefsel om het hele lichaam te ontspannen. Door er voor te zorgen dat daar beweging in komt, deblokkeert het zenuwstelsel en veranderen verkeerde patronen in het zenuwstelsel. Als je altijd een omweg maakt om ergens te komen, omdat de directe verbinding pijn doet, kun je op een gegeven moment niet anders meer dan die omweg nemen. Dat zijn gewoontes in het zenuwstelsel. Door op zoek te gaan naar die gewoontes, kunnen die veranderen. Bij mensen met een whiplash wordt de oorspronkelijke beweging die de kwetsuur veroorzaakt heeft identiek nagedaan. Een ontwinding van de nek (maar enorm vertraagd) kan de energie die in de kwetsuur vastgeraakt is – want dát is eigenlijk wat er gebeurd en die pijn doet – doen vrijkomen.

Kan hulp bieden bij
De therapie kan hulp bieden bij uiteenlopende aandoeningen. Lichamelijke maar ook psychische klachten…, depressies, angsten, slapeloosheid, stress, rugklachten, hernia’s, problemen in nek en schouders, vermoeidheid, spierpijnen, futloosheid, sinusitis, hoofdpijnen, migraine, maag- en darmproblemen, gespannen zijn moeilijk zwanger geraken,… Een sessie duurt ongeveer 75 min, waarvan je ongeveer 50 à 55 minuten op een tafel ligt. Ze wordt toegepast op loszittende kleding.

Hoe werkt het
Afhankelijk van het probleem worden eerst de benen of het hoofd vastgenomen om te kijken en te voelen: waar zit de energie in dit lichaam geblokkeerd? Het hele lichaam zit in bindweefsel vervat: spiertjes, botten, organen…
Elk stukje van dat bindweefsel is verbonden met die ene zak rond je hersenen en je ruggenmerg. Elk spiertje heeft bij wijze van spreken zijn eigen telefoondraadje dat in het ruggenmerg gaat en doorloopt tot aan de hersenen, zodat het kan communiceren met de baas. Er komen miljoenen draadjes in het ruggenmerg samen. Door lichtjes aan de benen trekken krijgt men voeling met het hele lichaam, met al die zakjes die bewegen. Eigenlijk wordt er aan al die draadjes getrokken en is er voeling met wat er geblokkeerd zit. Bij een gezond mens stroomt de energie door, zoals het verkeer. Als er een ongeval gebeurt, raakt het verkeer in de knoop. Ons lichaam werkt precies zo. Door met de handen naar het specifieke ritme van het uitzetten en inkrimpen te luisteren, kunnen spanningen waargenomen worden.
Afhankelijk van de harmonieverstoring gaan de handen als “tijdelijke verbindingskabels” de energie terug revitaliseren. Er wordt een manuele druk gebruikt die enkele minuten met de handpalm, de duim- of vingertoppen wordt aangehouden, totdat er een zachte pulsering wordt geregistreerd. De verharding wordt als het ware gesmolten door de warmte van de handen die samen met de mentale intentie een geblokkeerde stroming terug op gang kan brengen.
Door energieblokkades op te heffen of diepliggende spanningen weg te nemen, krijgt het lichaam dan de kracht om de klachten zelf te herstellen.

Geblokkeerde energie
is geen hocus pocus waar je je nauwelijks iets bij kunt voorstellen. Je krijgt er elke dag mee te maken: als je pijn in je nek, schouders of pols krijgt en je je hand even moet losschudden. Overal waar je pijn voelt, plekken die hard worden, die stram lijken, daar zit je energie geblokkeerd.

Het beste advies
Meestal hebben mensen aan drie, vier sessies genoeg, soms zijn een tiental keren nodig. Het gebeurt uiteraard ook dat je doorverwezen wordt. Want soms is er echt medicatie nodig of een operatie. Deze behandelingen kunnen mooie en waardevolle dingen doen, ook als dokters geen raad meer weten. Het is dus belangrijk dat we samenwerken. De meeste mensen voelen meteen resultaat. Het rare is dat je kort na de behandeling soms even meer pijn of last hebt omdat je lichaam de behandeling aan het uitwerken is. Maar dat duurt slechts een paar uren, hooguit twee dagen. Is de oude storing opgelost, dan is de pijn ook weg.

Alleen om te genieten mag ook
De therapie kan een kwaal aanpakken, maar werkt ook preventief. Zeker bij kinderen. Als het zenuwstelsel van een kind in optimale omstandigheden kan functioneren, krijgt het hele lichaam de kans zich vrij en soepel te ontwikkelen. Maar ook volwassenen kunnen preventief veel ellende vermijden. Een auto moet ook regelmatig onderhouden en nagekeken worden willen we er lang mee rijden. Waarom zou ons lichaam dat niet nodig hebben…

Prijs van de behandeling
Het volledige lichaam: € 75
Schedelbehandeling: € 50