kruidenkracht

We hebben de natuur nodig

Planten kunnen zonder de mens leven maar de mens kan niet zonder de natuur!

We merken het als we wandelen in de natuur. Het geeft ons weer zuurstof, rust, evenwicht, het stimuleert ons lichaam, onze stofwisseling, het laadt ons op! We kunnen er veel van leren…

Alleen de planten kunnen zonlicht omzetten naar energie, wij mensen kunnen dat niet. Een op de juiste plaats groeiende plant bevat véél werkende inhoudsstoffen, mineralen en vitaminen, zodat we onszelf optimaal kunnen voeden, weer in balans brengen en beter functioneren. Planten kunnen ons lichaam laten groeien, warmte of verkoeling geven, onze huid beschermen, regenereren bij verwonding, veroudering vertragen…

Groene planten maken als het ware zelf hun eten. Ze kunnen dankzij fotosynthese zonne-energie opnemen met hun bladgroenkorrels en deze omzetten in biologische energie. Fotosynthese is energie vastleggen. Al het andere leven voedt zich uiteindelijk met de energie die door planten uit zonlicht is vastgelegd. Als de zon uitdooft, kunnen er geen planten meer groeien. Dan zou het leven op aarde verdwijnen. Er zijn dan geen organismen meer om de energie van de zon om te zetten in voedsel en zuurstof voor alle andere organismen.

Ook ademen is belangrijk. Verbranding is energie vrijmaken. We hebben zuurstof nodig om te kunnen verbranden en zo energie vrij te maken om bijvoorbeeld te kunnen bewegen, te groeien. Planten vormen daarmee de brug tussen de levenloze materie en de wereld van de levende organismen. Ze spelen een onvervangbare rol hier op het aarde.

 

Kruiden drinken volgens de 5 elementen = balans brengen

Element: Houdt verband met: Orgaansysteem:
Hout lever en galblaas immuunsysteem
Vuur hart en dunne darm hormoonsysteem
Aarde alvleesklier, maag en milt spijsvertering
Water nieren en blaas vochtcirculatie
Metaal longen en dikke darm ademhaling

 

HET HOUTELEMENT in de lente met Hepamix is zuiverend voor lever en de galblaas
Voedt het immuunsysteem, ondersteunt lever en galblaas en helpt daarmee de schadelijke effecten van chemische stoffen op ons immuunsysteem te elimineren.

HET VUURELEMENT in de zomer met Meidoorn voor hart en bloedvaten
Voedt het hormoonsysteem en brengt het in balans. Het helpt de mens om actie in zijn leven te ondernemen. De organen van het vuurelement zijn het hart en de dunne darm. Het hormoon- of endocriene systeem regelt het regeneratieve vermogen van het lichaam en elimineert de schadelijke gevolgen van stress.

HET AARDE ELEMENT in de nazomer met Depurimix is reinigend en Digimix is een thee die harmonie brengt in de verteringsorganen
Voedt het spijsverteringssysteem en brengt dit in balans met andere orgaansystemen, helpt bij emoties, staat voor de omzetting en verwerking van alles wat in het lichaam en de geest binnenkomt.  De organen van het aarde-element zijn de maag, alvleesklier en milt. Het brengt ook de spijsvertering en het zenuwstelsel met elkaar in evenwicht.

HET METAALELEMENT, Tijdens de herfst met Atrimix voor de gewrichten en Bronchimix voor de luchtwegen.
Het versterkt het ademhalingssysteem. Het helpt de mens met kracht en stevigheid in het leven. De opname van zuurstof is essentieel voor een goed functionerend lichaam. Geeft een sterkere afweer tegen verkoudheid en griep.

HET WATERELEMENT In de winter periode met Urimix werkt regulerend op de blaas en de nieren en hersteld de vochtbalans.
Dit bestaat uit het vocht-, bloed- en lymfecirculatiesysteem. Het versterkt de bloedvaten en het helpt op geestelijk niveau loslaten. Het ondersteunt de bloedomloop, de lymfecirculatie en de afvoer van afvalstoffen naar de nieren en de blaas.